Calcar industrial si de constructii

Calcarul este una din cele mai des intalnite roci sedimentare ale planetei, existand cromatic in mai multe variante: alb, cenusiu sau galben. Sursele de calcar natural sunt reprezentate de atolii de coral, moluste sau fenomene carstice.

Calcarul se foloseste de mii de ani, ca material de constructii, de la piramidele antice din Egipt, pana la arhitectura contemporana, pentru decoratiuni, sculpturi, drumuri, datorita rezistentei sale ridicate, si nu in ultimul rand datorita esteticii sale. Nu exista piatra naturala care sa aibe mai multe utilizarii ca acesta. Rezistenta la intemperii, la caldura, coroziunea naturala extrem de scazuta in timp, fara a afecta integritatea structurii, fac din calcar un material de constructii cu adevarat special. Este pretuit si pentru faptul ca este un material anti-alunecos.

Calcarul are o gama larga de utilizare, incepand cu industria sticlei si a ceramicii, cu agricultura, industria chimica, cea farmaceutica si terminand cu domeniul constructiilor si elementelor decorative.

Calcarul(carbonatul de calciu) este o roca sedimentara, dominant organogena, compusa in special din mineralele calcit si aragonit.

Majoritatea calcarului este compus din fragmente de organisme marine, cum ar fi coralul sau foraminiferele.

Datorita porozitatii sale, calcarul trebuie protejat de substantele acide si apa prin aplicarea unui start impermeabilizant.

Ca produse secundare putem enumera:

  • Moloz de calcar
  • Piatra concasata
  • Nisip de calcar
  • Produse din reziduuri de concasare